Laatste levensfase , stervensproces

Zorg en begeleiding in de laatste levensfase en bij het stervensproces op een natuurlijke manier


in de laatste levensfase

ondersteuning bij ouderdom of ziekte

Dit kunnen de laatste jaren van je leven zijn door ouderdom maar ook als je nog niet op leeftijd bent door ziekte. In beide situaties krijg je te maken met afscheid nemen. Bijvoorbeeld van activiteiten die je niet meer kunt uitvoeren of van je oude levensritme wat niet meer past omdat het te snel voor je gaat. Misschien verdwijnen sociale contacten. 

aandacht voor bezinning

Deze levensfase vraagt vaak om bezinning waarin levensvragen naar boven komen, een periode waarin je je afvraagt wat je echt belangrijk vindt in het leven en waar je aandacht aan wilt geven. Waar wil je je in deze fase graag op richten? 

begeleiding bij veranderingen en loslaten

Je krijgt te maken met loslaten en wellicht ook een stukje overgave in het meebewegen met veranderingen en de acceptatie ervan. Dit hele gebeuren geeft vaak een verrijking aan je leven. Het kan heel goed zijn dat je hier wat hulp en ondersteuning bij wilt ontvangen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

het stervensproces

veranderingen op elk gebied

Tijdens het proces van sterven kunnen de veranderingen elkaar heel snel opvolgen. Er is veel gaande op alle gebieden. Zowel lichamelijk, geestelijk, emotioneel, sociaal als spiritueel. Aandacht voor al deze gebieden is dan ook heel belangrijk om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen. 

aandacht, rust en tijd

Er kan veel behoefte zijn aan een luisterend oor om je verhaal te vertellen, maar ook om te praten over de dingen die je bezighouden op welk gebied dan ook. Aandacht en rust zijn heilzaam in dit proces. Geduld en de tijd nemen voor alles kan je een gevoel van ruimte geven.

professionele kennis, zorg en begeleiding

Een stukje kennis over hoe een stervensproces kan verlopen en wat je er allemaal in kunt tegen komen, maar ook wat je erbij helpt kan heel verhelderend werken en rust geven. Goede zorg en begeleiding in deze fase is niet alleen voor diegene die stervende is van groot belang maar ook voor zijn/haar dierbaren en familie.

begeleiding bij het loslaten en heengaan

Het stervensproces is een proces wat tijd en de ruimte nodig heeft om uiteindelijk te kunnen komen tot het moment van loslaten en heengaan.


Vaak willen mensen een combinatie van mijn diensten in deze situaties. Waar heb je behoefte aan?

op een natuurlijke manier

Wat wordt hiermee bedoelt?

Hiermee wordt bedoelt dat je er bewust voor kiest op dichtbij de natuur te willen blijven, letterlijk en figuurlijk. Hoe doe je dit dan?

- door letterlijk de natuur in te gaan voor een wandeling of naar buiten voor frisse lucht.
- door dichtbij je eigen gevoel te blijven en te voelen wat wel of niet goed voelt om te doen,
- door gebruik te maken van natuurlijke middelen van verzorgingsproducten zoals natuurlijke oliën, shampoos 
 
crèmes, 
- door gebruik te maken van natuurlijke medicijnen en/of  behandelingen, massages.
- door je eigen tempo te volgen in alles wat je doet,
- door activiteiten en rust in een natuurlijk ritme af te wisselen,
- door je te omringen met elementen uit de natuur zoals bloemen, edelstenen, etherische oliën, natuurlijke wierook, 
- door te luisteren naar muziek, van welke soort dan ook, die bij je past.

complementaire geneeskunde

Als dit je aanspreekt ben je misschien al bekend met natuurgeneeswijzen en wil je graag geholpen worden met het inzetten van natuurlijke middelen voor de behandeling van je ziekte. Misschien maak je al gebruik van de reguliere geneeskunde en wil, je daar waar mogelijk, gebruik maken van natuurlijke middelen.

Complementaire geneeskunde (zoals bijvoorbeeld ayurveda, acupunctuur, aromatherapie, massages, antroposofische behandelingen e.d.) kan dan een mooie aanvulling zijn.


Welke zorg wil je ontvangen?

combinatie van zorg

Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is maar wat aansluit bij jouw situatie. Vaak is er in deze laatste levensfase en tijdens het stervensproces behoefte aan een combinatie van mijn diensten. De nadruk kan bijvoorbeeld liggen op ondersteuning bij lichamelijke verzorging, maar dat hoeft niet en kan ook liggen bij begeleiding. In een kennismakingsgesprek kunnen we dit bespreken.


© 2020 Dilazorg. .
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.