Spirituele dimensie

Levensvisie

In mijn levensvisie geloof ik in reïncarnatie en dat de dingen die er gebeuren in je leven een doel hebben. Niets gebeurt voor niets, of het nu prettige of vervelende gebeurtenissen zijn, alles helpt je in principe om je verder te ontwikkelen in je leven. 

Verantwoording nemen

Als je zelf actief wordt en verantwoording neemt voor je eigen gezondheid kun je je eigen leven gaan leiden zoals jij dat graag wilt, ook al zijn er beperkingen. Je kunt dit zelf voor een deel vormgeven en sturen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf werken aan rust in je geest waardoor stress afneemt en je minder snel wordt meegevoerd door gebeurtenissen van buitenaf. Ervaar je veel spanning in je lichaam dan kunnen ontspanningsoefeningen mogelijk uitkomst bieden waardoor deze gebeurtenissen minder grip op je hebben. 

Actie - reactie

Als je iets meemaakt in je leven wat alles op z'n kop zet vraag je jezelf af: "Waarom overkomt mij dit?" Je wordt als het ware gedwongen om eens stil te staan bij je leven. Vaak ga je dan terugblikken op je leven hoe je dat tot nu toe hebt geleid. Je ziet dan dat er al wat dingen waren die om aandacht vroegen maar je hebt ze genegeerd. Geen tijd bijvoorbeeld, te druk met van alles. Je stelt jezelf de vraag: "Hoe voelt het leven wat ik leid tot nu toe eigenlijk?"

Bezinning

Sta je wel eens stil bij de vragen: Hoe voel je je lichamelijk en geestelijk? Ben je vrolijk of verdrietig, rustig of gejaagd? Leef je je eigen leven of word je geleefd door de buitenwereld? Je kunt je er passief in op stellen, denken dat genezing van buitenaf komt en dat je gewoon door kunt gaan met alles waar je mee bezig bent. Je kunt ook zelf de regie in eigen handen nemen en actief op zoek gaan naar wat je zelf kunt veranderen om je beter te gaan voelen en je gezondheid te bevorderen. 

Ga op zoek

Misschien heb je iemand nodig om eens je verhaal bij te vertellen, of hulp in de huishouding omdat dat lichamelijk te zwaar wordt voor je en ten koste gaat van andere activiteiten. Het kan ook zijn dat je een natuurgeneeskundige nodig hebt die samen met je kijkt wat er in je lichaam of geest om aandacht vraagt en wat je er zelf aankunt doen om de balans terug te vinden. Er openen zich vele mogelijkheden als je op zoek gaat.

Eigen regie

Als het leven niet na dit leven eindigt maar je ziel voortleeft ga je heel anders tegen de dingen aankijken in je leven. Het geeft je een goed gevoel als je zelf zoveel mogelijk je eigen regie kunt behouden over je leven. Dan ben je niet helemaal afhankelijk van anderen. Je behoudt je eigenheid, je waardigheid, zelfrespect en zelfvertrouwen.