Tonny Bol

In vogelvlucht, wie ben ik?


Van kindsaf aan.....


Herkenning

Een echt gevoelsmens, iemand die optimistisch is ingesteld en erg veel houdt van een goed gesprek van mens tot mens, dat is een omschrijving waarin ik mezelf herken. 

"Voelsprieten"

Als kind kon ik altijd al feilloos aanvoelen als er iets aan de hand was binnen ons gezin, zelfs zonder dat erover werd gesproken. Mijn speciale voelsprieten hiervoor had ik dus als kind al, en die komen mij ook nu nog steeds van pas om goed te kunnen aanvoelen wat de ander nodig heeft. 

Diepgang

Bij nieuwe ontmoetingen ontstaat er binnen de kortste keren een diepgaand gesprek. Kennelijk trek ik dit aan en ik voel me daar ook heel goed bij. Ik vind het heel fijn om er helemaal voor een ander te kunnen zijn. Dat zit in mijn aard.


Opleidingen en werkervaring

Opleiding

Het was voor mij dan ook vrij voor de hand liggend om voor een verzorgend beroep te kiezen. 

Eerst de opleiding voor verzorging en vervolgens de verpleegkundige opleiding HBO-V, die ik in 1995 heb afgerond. 
Naast mijn reguliere opleiding tot verpleegkundige heb ik verschillende workshops gedaan op het gebied van chakraleer en in 1999 heb ik een opleiding tot spiritueel therapeut afgerond. 

Ervaring

Om ervaring op te doen in de verpleging ben ik eerst in het Academisch Ziekenhuis Nijmegen gaan werken, voornamelijk op de afdelingen interne geneeskunde en oncologie. Na enkele jaren hield ik dat voor gezien en koos ik voor een meer persoonlijke benadering die in de wijkverpleging mogelijk is. Sinds 2008 werkte ik hierin in de ouderenzorg en via PGB in de kindzorg.

Vanaf 2017 werk ik alleen nog via een PGB of particulier in beide sectoren. 


Mijn kennismaking met Ayurveda

Holistische benadering

In 1999 kwam ik in contact met Ayurveda (Indiase wetenschappelijke natuurgeneeswijze), dit fascineerde me al direct vanaf het begin. Ik maakte hiermee kennis, niet alleen van heel dichtbij voor mezelf, maar ook bij mijn naasten. 
Aan den lijve
heb ik ervaren hoe het is om als patiënt op een daadwerkelijk holistische manier benaderd te worden. "Holistisch" wil zeggen de onderlinge samenhang in tussen het lichamelijk, geestelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel functioneren. Rond mijn twintigste raakte ik in een lichte depressie en had ik de verbinding met mijn innerlijk verloren. Ayurveda heeft mij geleerd de verbinding met mijzelf te herstellen, de zelfregie over mijn manier van leven teruggegeven en me in mijn kracht gezet.

Integreren in mijn werk

Deze benaderingswijze wilde ik ook graag integreren in mijn werk als verpleegkundige en in de 15 jaar waarin ik intensief contact heb gehad met een ayurvedisch geneeskundige heb ik dit ook kunnen bewerkstelligen. In de zorgverlening van enkele cliënten ontstond een samenwerking tussen de ayurvedisch geneeskundige en mij doordat zij deze cliënten ook behandelde.